^Back To Top

Mogyorósbánya Község Önkormányzat

Mogyorós patak Felszabadulás út melletti szakasz vízrendezés fejlesztése - csőbehelyezése

KDOP-4.1.1/E-09-2009-0003

 

 

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

Mogyorósbánya Község Önkormányzat

„Mogyorósbánya Szőlősor utcai csapadékvíz-

elvezetés fejlesztése”


KDOP-4.1.1/E-09-2009-0003

 

 

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

 

MFZ_kf


Mogyorósi Fúvószenekar

 

 

A zenekar gyökerei több évtizednyi távolságra nyúlnak vissza. Írásos dokumentumok alapján az együttes 1924-ben alakult néhány zenét szerető, helybéli bányász ötletétől vezérelve.

Az együttes fejlődésnek indult, falun kívüli szereplésekre is kaptak felkéréseket, de mindvégig szem előtt tartották a helyi lakosság igényét.

A „Dorogi Szénbányák Vállalat” folyamatos támogatása révén a zenekar – a környékbeli együttesekhez hasonló módon – Bányász Fúvószenekar nevet vette fel.

A 80-as évek közepén lehetőség adódott arra, hogy szakmai zsűri előtt bizonyítsa tudását a zenekar. Amatőr zenekarként az elért ezüst diploma – figyelembe véve azt a tényt, hogy a zenészek jó része autodidakta módon képezte önmagát – hatalmas eredménynek számított. Sőt 2 évvel később az arany fokozatot is sikerült megszerezni.

A rendszerváltás utáni időkben az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt a korábban 25-30 fős zenekar a 90-es évek közepén alig 15 főre csökkent.

Nyilvánvalóvá vált, hogy ha ez a helyzet nem változik meg, az együttes megszűnik.

Ezért 1998-ban az akkori faluvezetés és néhány nem csüggedő zenész megkísérelte a lehetetlent, a zenekar újbóli feltámasztását.

Pályázat útján egy fiatal, de ambiciózus karmestert állítottak az együttes élére. Régi és új zenésztársakat megkeresve egy új stílusú és felfogású zenekar kiépítésébe kezdtek, az eredmény: egy 40 tagú zömmel 30 év alatti fiatalokból álló együttes.

A hamvaiból feltámadt zenekarnak hamar híre ment a régióban, így a mogyorósbányai rendezvényeken és az önálló koncerteken kívül 1999-ben közel 20 felkérést kaptunk és fogadtunk el.

A következő év azonban minden korábbi várakozást felülmúlt. Meghívást kaptunk Németországba, Nürnbergbe, ahol a Meistersingerhalle-i koncertteremben fellépve részt vettünk a Nordbayerischer Musikbund Fesztiválon. Ugyancsak ebben az évben ünnepelte a zenekar fennállásának 75. évfordulóját, melyet vendég együttesekkel közösen megtartott műsorral tett a falu számára emlékezetessé.

2000-ben az együttes Mogyorósbányai Fúvószenekar néven egyesületté alakult.

2002. december 22-én a zenekar a hagyományos karácsonyi koncertjének keretein belül, megtartotta a magyarországi minősítését is.

2007. év elejétől új karmester lépett a zenekar élére, aki a Magyar Honvédség Központi Fúvószenekar klarinétművészeként komoly szakmai képzettséggel rendelkezik.

Az elért sikerek további lendületet adtak a tagoknak az újabb és újabb tervek és ötletek megvalósításához.

Copyright © 2013. Mogyorósbánya  Rights Reserved.