06-33/507-855 hivatal@mogyorosbanya.hu

Mogyorósbánya történelmi áttekintése

Mogyorósbánya község Komárom-Esztergom megye egyik legkisebb, de természeti értékekben az egyik legszebb települése. Falunk 50 km-re Budapesttől és 15 km-re Esztergomtól a Gerecse északkeleti részén a Dunától mindössze 4 km-re Tát várostól délnyugati irányban helyezkedik el egy nyugalmas, csendes szép házakkal és kertekkel övezett környezetben.

Mogyorósbánya (régi nevén Mogyorós) és környéke ősidők óta lakott hely, ahol – és római kori leletek kerültek elő a földből, de földvár maradványaira is bukkantak itt.

Első írásos említése 1269-ből való, ekkor Munorod, Munoros, 1277-ben Moniorous alakokban jelenik meg neve az oklevelekben. 1570-től egységesen Mogyoros vagy Mogyorós.

1269-ben Mária királyné Pál veszprémi püspök öccsének, Hont-Pázmány nemzetség-beli Ármai Benedek ispánnak adta, s határát leíratta, mely elég pontosan követi a mai Mogyorósbánya határát.

A település neve a török időkben nem szerepel az írásos adatok között – valószínűleg elpusztult –, később azonban lassan újranépesedett.

A középkorban királynéi birtok, majd a Zovárdok és átmenetileg a Csákok birtokolják. 1437-ben az óbudai apácák, (klarisszák) szereznek birtokjogot, amit a rend feloszlatásáig /1782/ megtartottak. Attól kezdődően egészen 1945-ig a földesúri jogokat a Vallásalap gyakorolta. A török uralom után, a 18. Század elején az apácák,,tótokat” és németeket telepítettek ide.

1825-ben kőszenet fedeztek fel a település határában, így a lakosság ez idő tájt a „kőszén ásásá”-val foglalkozott. A történelem viharai az ország más településeihez hasonló nyomokat hagytak a község életében. A bányászkodásnak köszönhetően aktív társadalmi élet bontakozott ki, melyet a különböző egyletek, egyesületek működése igazol. 1971-ben közigazgatási önállóságát elvesztette, 1990-ben visszaállt önkormányzata. A lakosság száma 900 körül mozog. A községben teljes az infrastruktúra kiépítettsége /gáz, csatorna, telefon/.

Nevezetességek:

  • Római katolikus templom – A 17. században épült, román stílusban. A XVII. Században átépítették. Homlokzat előtti tornyát gúlasisak fedi.

  • A táti úton álló 1749-ben készült kőkereszt és kőkorpusz.

  • Bezerédy Gyula szobrászművész 1858-ban itt született a községben.

  • Itt halad át a Kinizsi Százas teljesítménytúra, az Országos Kék Túra és 2006-2008 között a Terep Százas futóverseny, melyeken Mogyorósbánya körülbelül a táv felénél fekszik.

  • Brzorad-kastély

A -bánya utótagot a XX. Század elején kapta, mára azonban megszűnt erre a bányászkodás. Sokkal inkább jellemzőbb a csend és a jó levegő. Rendszeresen itt tartják megfigyelésekkel egybekötött összejöveteleiket a csillagászok is, mivel a tiszta levegő és a városi fényszennyeződésektől mentes égbolt esténként jó látási viszonyokat teremt.

Reméljük, hogy személyesen is ellátogatnak hozzánk!

Megszakítás