06-33/507-855 hivatal@mogyorosbanya.hu

Megújul a mogyorósbányai orvosi rendelő épülete

A mogyorósbányai lakosok egészségügyi ellátásában fontos szerepet játszó orvosi rendelő modernizálása augusztusban kezdődött el, és a tervek szerint még ez évben befejeződik. A mintegy 41,58 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósuló fejlesztés során az épület korszerűsítésén és akadálymentesítésén túl a praxisok eszközellátottságának javítása is fontos cél. A projekt a védőnői, a háziorvosi, valamint házi gyermekorvosi körzetet érinti.

ASzéchenyi2020programkeretében megvalósuló beruházás célja a lakosság jobb egészségügyi ellátásának biztosítása a Mogyorósbánya, Szőlősor utca 3. szám alatti orvosi rendelő épületének infrastrukturális fejlesztésével, felújításával, korszerűsítésével, az akadálymentesítés megvalósításával és az udvar felújításával.

Az épület az 1960-as években épült, hagyományos szerkezetekkel, fa nyílászárókkal, fa szerkezetű tetővel, síkpala fedéssel. A belső kialakítása részben változott, részbeni felújításokon esett át. A jelenlegi állapota korszerűtlen, közepes-gyenge állapotú.

Az épületrész belső átalakításával összefüggő feladatok: a szociális blokk átalakítása, mozgáskorlátozott WC kialakítás és akadálymentes megközelítés biztosítása, multifunkcionális helyiség és gyermeksarok, továbbá kazánfülke és tisztítószer tároló kialakítása. Az akadálymentesítés során gondunk lesz az infó-kommunikációs akadálymentesítésre is, mobil indukciós hurok erősítőt helyezünk üzembe.

Kicseréljük a régi padlóburkolatokat, csempeburkolatokat. Elvégezzük a víz- és csatornarendszer valamint az elektromos hálózat korszerűsítését, az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyenge áramú elektromos munkákat, a fűtési rendszer cseréjét. Az átalakítandó épületrészben a belső ajtókat kicseréljük műanyag, küszöb nélküli szerkezetűekre.

Az épület külső felújítása során megtörténik a tetőhéjazat, bádogszegélyek, eresz és lefolyó esőcsatorna rendszer cseréje, a lábazat, homlokzat, padlásfödém utólagos hőszigetelése. Az átalakítandó épületrészben lévő külső fa ablakokat és ajtókat új, fehér műanyag ablakokra és ajtókra cseréljük.

Kültéri mozgássérült emelőliftet, valamint akadálymentes parkolót telepítünk az udvaron. A külső lépcsőket és pihenőket felújítjuk, csúszásmentes burkolattal látjuk el őket. Az épület körüli megsüllyedt és felfagyott betonjárdákat új térkő járda kiépítésével váltjuk ki. Az épület hátulsó oldalánál 2 db esővíz gyűjtő tartályt telepítünk.

Az épület villamos energia fogyasztásának kiváltására napelemes rendszert telepítünk az épület déli tetőfelületére a rendelők éves villamos energia fogyasztásának fedezésére. A tervezett fajlagos energiahatékonyság javulás 81%, a tervezett üvegház hatású gázok kibocsájtás csökkenése 81%-os. A fejlesztés hatására a gázfogyasztás 79%-kal, az elektromos áramfogyasztás 100%-kal csökken.

A beruházás hatására tehát az épület használhatósága javul, az épület hővesztesége csökken. A településkép esztétikusabb lesz, az energiafelhasználás csökken, a fenntartásra fordított kiadások – fenntartási és karbantartási költségek – csökkennek.

Az átépítés alatti betegellátás rendjéről közmeghallgatáson is tájékoztatjuk a lakosságot 2017. 09. 06-án 17 órakor a Művelődési Házban (Petőfi Sándor u. 34.). 

A projekt címe: Mogyorósbánya orvosi rendelő épületének infrastrukturális fejlesztése. Azonosító száma: TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00015.
A projekt összköltsége: 41.575.429 Ft
AprojektaSzéchenyi2020programkeretében az
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

Eredeti állapot

 

 50%-os készültség

Korszerűsítés után – átadás

Megszakítás